W Zielonym Laboratorium

Przedstawiamy piękne zdjęcia, które wykonał dla nas Marcin Skiba na wycieczce do Zielonego Laboratorium w Rzeszówku. 19 maja młodzież z Centrum Aktywności Społecznej „Wulkan” wzięła udział w warsztatach pn. „Dzikie smaki i kosmetyki – poznajemy rośliny jadalne i lecznicze naszego otoczenia oraz metody ich przetwarzania”, na których można było się dowiedzieć jak być przedsiębiorczym i wykorzystywać lokalne zasoby naturalne w życiu codziennym. Właściciel Maciek Zawierucha pokazał nam co smacznego możemy znaleźć na łące lub w lesie, które rośliny nie tylko ładnie wyglądają ale i leczą. Uczyliśmy się rozpoznawać rośliny z przewodnikiem, jak również za pomocą węchu, smaku i dotyku. Następnie zabraliśmy się za gotowanie zupy pokrzywowej w kotle nad ogniskiem, piekliśmy podpłomyki, przygotowaliśmy wspólnie sałatę z liśćmi mniszka, krwawnika, wrotyczu, bluszczyka kurdybanka z miodowo octowym winegretem i pesto z czosnku niedźwiedziego. Po wspaniałej uczcie Maciek zabrał nas do laboratorium na warsztaty kosmetyczne (z wykorzystaniem ziół), gdzie każdy mógł przygotować dla siebie krem lub pomadkę.

Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu Młodzi odkrywają tajemnice i potencjał regionu – budujemy Centrum Aktywności Społecznej „Wulkan”, który realizowany jest przez Stowarzyszenie Kaczawskie i Stowarzyszenie Nasze Rio w ramach programu Lokalne Partnerstwa PAFW.

Najnowsze

Kategorie

Poprzedni wpis
Wyprawa do Skansenu Górniczo-Hutniczego w Leszczynie
Następny wpis
Złotoryja dawniej i dziś

Zobacz podobne